neljapäev, 22. oktoober 2009

UNESCO Youth Forum – vajalik ning kasulik


Oktoobri algul toimus Pariisis järjekordne UNESCO Noortefoorum, mis kandis järjekorranumbrit 6. Foorum on osa UNESCO Peaassambleest, mille järeldused edastatakse riikide delegatsioonidele, kuid mis ei oma siduvat tähendust. Seekordse ürituse läbivaks teemaks oli noored ning majanduskriis, täiendavalt käsitleti sektoriteülese teemana noorte osalust. Eesti noori esindas Eesti Noorteühenduste Liidu endine aseesimees ja välissuhete juht Jaan Urb.

Olles osalenud ka kaks aastat tagasi toimunud foorumil, on hea võrrelda sarnasusi ning erinevusi. Kahtlemata tuleb positiivse külje pealt välja tuua seekordne läbimõeldum korraldus (üritust juhtisid selleks väljaõppe saanud moderaatorid), veelgi enam – plenaaristung suutis sel korral ka resolutsiooni vastu võtta (arvestades, et eelmisel korral jäi see ajanappuse tõttu tegemata). Seega võib foorumit üldkokkuvõttes kordaläinuks lugeda.

Siinkirjutaja on veendunud, et ürituste nagu ka noortefoorumi korraldamine on väga hea algatus, kuna see võimaldab kokku tulla noortel üle kogu maailma, vahetada mõtteid ja rääkida omavahel erinevate regioonide olukorrast. Omaette küsimus on muidugi nende lõppjäreldused, mis reeglina ei too kaasa kohustust ühelegi liikmesriigile. Aga see selleks...

Küll aga tuleb tõdeda, et noortefoorumi suurim väärtus peitub siiski mitte niivõrd plenaaristungites (või ka töögruppides), vaid pigem lõuna- ning õhtusöökide ajal toimuvates mitteformaalsetes diskussioonides, mille käigus ollakse märksa avameelsemad. Parimad projektiideed formuleeruvad just nimelt selliste vestluste baasilt. Samuti on rõõm tõdeda, et Eesti teeb jätkuvalt tihedalt koostööd Põhjamaadega; ka on meie nägemused teemade lõikes küllalt sarnased. Kurb on vaid asjaolu, et teised Balti riigid ei suutnud ühtegi noorte esindajat Pariisi saata.

Ilmselgelt on ka riikide lõikes arusaamad UNESCO rollist erinevad. Euroopas nähakse rahvuslikel komisjonidel eelkõige nõustavat funktsiooni, nn kolmandates riikides on tegemist aga pigem täidesaatvate kehanditega (loomulikult tuleneb erinevus ka asjaolust, et paljude riikide jaoks ongi UNESCO üheks olulisimaks rahvusvaheliseks organisatsiooniks, samas kui eurooplastel on olemas ligipääs nii Euroopa Nõukogule kui ka Euroopa Liidule, nii mõnelgi koguni mõlemale).

Pöördudes tagasi aga noorte osaluse temaatika juurde – UNESCO Noortefoorum soodustab kahtlemata mitmedimensioonilise diskussiooni teket, seega soovitan kindlasti sellistel üritustel osalemist.

Vastuvõetud resolutsiooni täistekst on leitav aadressilt http://portal.unesco.org/shs/en/ev.php-URL_ID=12903&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html.

esmaspäev, 19. oktoober 2009

Pärnus võitis valimised Toomas Kivimägi Valimisliit




Pärnus võitis valimised Toomas Kivimägi valimisliit, mis kogus 35,6% hääletamas käinute toetuse. Toomas Kivimägi valimisliit kogus 7035 häält, mis annab 33kohalises volikogus 14 kohta.

  • Keskerakond kogus 4314 häält (8 kohta).
  • Reformierakond kogu 2807 häält (5 kohta).
  • IRL kogus 2457 häält (4 kohta).
  • Sotsiaaldemoktraatlik erakond on kogunud 1309 häält (2 kohta).
  • Teised erakonnad, valimisliidud ja üksikkandidaadid volikogusse ei pääse.
Valimisliit Aus Pärnu kogus 740 häält, üksikkandidaat Koit Pikaro 361 häält, Eesti Iseseisvuspartei 289 häält, Rohelised 182 häält, valimisliit Uus Õiglane Jõud 104 häält, valimisliit mayor.merilaine.ee 99 häält ja üksikkandisaat Andro Roos 24 häält.

Pärnu linnas käis valimas 19 783 inimest.

5 protsendi künnis, millega valimistel kandideerinud nimekiri volikogusse pääses oli 986,05.

Teie toetasite, meie vastutame:)