teisipäev, 24. jaanuar 2006

Noortest ja Pärnust

Möödunud neljapäeval moodustati Pärnu linnavolikogus noortekogu komisjon. See on oluline samm Pärnu noorte, linnavolikogu ja linnavalitsuse koostöö ning teineteisemõistmise edendamisel. Vastloodud komisjoni esimeheks sai siinkirjutaja ning aseesimeheks Asso Kommer.
Noortekogu komisjoni moodustamine linnavolikogu alatise komisjonina peab tagama sidususe linnavolikogu ja noortekogu vahel. Lisaks tagab komisjon noortekogu jätkusuutlikkuse, sest noortel on seeläbi konkreetne ideede ja ettepanekute väljund otse volikogusse.
Noortekogu algus
Alguse sai idee juba mõni aasta tagasi, kui moodustati Pärnu noorte volikogu, mis tookord mõningate valede otsuste tulemusena ei läinud käima nii, nagu pidanuks.
Möödunud aasta novembris aga kutsuti noorte volikogu taas ellu ja nimetati ümber noortekoguks. Noortekogusse otsustati kaasata õpilaste, üliõpilaste ja noorteorganisatsioonide esindajad, sh üks inimene igast poliitilisest ühendusest, kokku 24 liiget. Linnavolikogu eeskujul moodustati noortekogu sees komisjonid.
Minul noore inimesena on hea meel tõdeda, et vanemad volikogu liikmed saavad aru, kui oluline on, et noori puudutavate otsuste langetamisel oleksid noorte mõtted arvestatud. Komisjoni esimehena tunnen aga täit vastutust mulle pandud ülesande ees. Tegemist on ju organiga, mis arutab linnavolikogus arutlusele minevaid eelnõusid. Olukord on samal ajal uudne, sest koos peavad töötama nii noored kui vanad.
Näen selgesti mõningaid erinevusi tavalistest komisjonidest, kus töötavad kogenud inimesed ning mille töö piirdub suurel määral eelnõude menetlemisega. Seadus näeb küll ette, et noortekogu komisjongi peaks läbi vaatama eelnõusid, mis noori puudutavad, kuid olles algusest peale olnud noortekogu loomise juures, julgen väita, et vähemalt minul esimehena on rohkem tööd kui koosolekute juhatamine. Eks olnudki komisjoni moodustamise üks eesmärk tagada aktiivsete noorte pidev osalemine noortekogu töös.
Pall noorte käes
Pärnu tulevik on noortes, kuid noorte tulevikus siia jäämiseks või mujalt siia kolimiseks tuleb pingutusi teha juba nüüd. Noorele inimesele on vajalikud vaba aja veetmise võimalused, võimalus oma lapsi hästi koolitada, samuti ettevõtlusega tegelda.
Pärnul on kõik eeldused olla hea linn oma elanikele ja turistidele. Seni aga on olnud puudu noorte arvamus oluliste otsuste langetamisel. Leian, et on ülimalt tähtis, kui oma tulevikku puudutavates otsustes saaksid noored kaasa rääkida nii, et neid kuulda võetaks ja nendega arvestataks. Nüüd on see võimalus olemas. Esimene käik noorte kaasamiseks on tehtud, nüüd on pall noorte enda käes, kui palju oskavad nad hinnata neile antud võimalust ning sellele sisukat rakendust leida.
Noortekogu näol on tegemist organisatsiooniga, mis peaks esindama kogu linna noori, nende arvamusi ja ideid. Sõltub meist, noortest endist, kuivõrd oskame seda oma ja seeläbi kogu linna huvides ära kasutada.
Arvan, et noortekogu töö ei tohiks piirduda vaid seaduste ning määruste eelnõude läbivaatamisega, usutavasti on see üks osa kogu tööst. Et kaasatud on TÜ Pärnu kolledži üliõpilasesindus, on edaspidi näiteks võimalikud suuri huvigruppe haaravad uuringud.
Teisest küljest aitab kuulumine noortekogusse kasvatada vastutustunnet oma otsuste eest, samuti hakata süsteemsemalt linna asjade peale mõtlema. Pole võimatu, et aastate pärast on just need noored meie linna juhtimas. Hea, kui nad saavad kogemusi juba praegu.
Hea meelega teen siinkohal üleskutse noortele, tundmaks huvi noortekogu töö vastu ja soovi korral võtmaks osa koosolekutest. Tere tulemast aktiivne olema!