teisipäev, 12. mai 2009

Euroopa Noortefoorum reformimisel


Euroopa Noortefoorumi liikmete nõukogu kohtumisel valiti Euroopa Noortefoorumi uus peasekretär, kelleks sai Giuseppe Porcaro. Peasekretäri ametipost valitakse kaheks aastaks. Porcaro on olnud tegev nii Euroopa tasandi kui ka kohaliku tasandi noortevaldkonna arendamises ja muuhulgas on ta asutanud ka Itaalia Noorteühenduste Liidu (FNG).

”Tegemist on väga võimeka ja hea kvaliikatsiooniga inimesega. Porcarol on juba eelnevalt Euroopa Noortefoorumis töötamise kogemus. Liikmete ootused uuele peasekretärile on Euroopa Noortefoorumi reformimise jätkamine, mille käigus peaks otsustusprotsessid kiirenema ja läbipaistvamaks muutuma,” selgitab Urb noortefoorumi arengusuundi.

Euroopa noortepoliitika peaks Eestile olema eeskujuks

“Euroopa noortepoliitikast on Eestil palju õppida, sest sealne praktika liigub üha enam suunas, et noori ei nähta enam kui eraldi sektorit, vaid Euroopa on mõistnud, et vaja on lõimitud noortepoliitika rakendamist, sest kõik ühiskonna valdkonnad puudutavad noori ja seega meie kõigi tulevikku,” selgitab Urb.

Urb kinnitas, et noorte kaasamine on igas valdkonnas ülimalt oluline, sest noored on sotsiaalselt kõige haavatavam grupp ühiskonnas.

”Noorte tööpuudus on keskmisest kaks korda suurem – see on ohtlik näitaja, sest ka noorte osakaal on languses. Aastaks 2050 on Eurostati andmetel noorte osakaal rahvastikust langenud lausa 5 protsenti, aga siit tekib küsimus, kas praegune sotsiaalsüsteem kukub hoopiski kokku ning kes seda süsteemi üleval pidama hakkab?“ 

Tugi ja ootused noortele ei ole kooskõlas

”Noored peavad juba tänasel päeval sotsiaalmudelit üleval ning rahvastiku vananedes koormus aina tõuseb. Samas puuduvad kooli lõpetanud ja mittetöötaval noorel, kellel on tööturule pääseda raskem, igasugused sotsiaalsed garantiid,” avaldab Urb muret.

Urbi sõnul on ebaõiglane, et noored, kes peavad ühiskonnas täiesti ise opereerima, ilma tugisüsteemideta, jäävad lihtsalt hätta, samas kui ühiskonna ootus on, et tulevad otsustajad ja kodanikud oleksid kogenud, haritud ja konkurentsivõimelised

Noored peavad ka ise ümbritseva vastu huvi tundma

”Noored peaksid ka ise huvituma sellest, mis nende ümber toimub, olgu tegu kohaliku või siis Euroopa tasandiga. Noored peaksid palju rohkem tulema kokku ja koos lahendusi leidma,” arvab Urb.

Noorteühenduste liidu välissuhete juht ja aseesimees kinnitas, et avaliku sektori roll on arvestada põhjendatud noorte arvamust oma poliitikakujundamisel ning vajadusel olema valmis läbirääkima. 

Eesti Noorteühenduste Liit on Euroopa Noortefoorumi liige alates 2002. aastast. Praegu on Eesti läbi ENLi esindatud ka Euroopa Nõukogu juures asuvas noortevaldkonda nõustavas kogus (Advisory Council).


ENL soovib luua fondi Valgevene noorteühenduste toetamiseks


Põhja- ja Baltimaade noorte katusorganisatsioonid soovivad luua fondi Valgevene noorteühenduste toetuseks. NBCM (North-Baltic Contact Meeting) ehk Põhja- ja Baltimaade regiooni koostööplatvorm, kuhu kuulub ka Eesti Noortehenduste Liit (ENL) esitas Euroopa Noortefoorumile resolutsiooni, milles katusorganisatsioonid  tegid ettepaneku luua Valgevene noorteühenduste toetamiseks abifond.

8.-10. mail toimunud COMEMi (Council of Members), ehk Euroopa Noortefoorumi liikmete, kohtumisel esitas NBCM resolutsiooni, mis tegi ettepaneku luua Valgevene noorteühenduste toetamiseks abifond. NBCMi kuuluvad lisaks Eesti Noorteühenduste Liidule veel ka Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Islandi ja Gröönimaa noorteühenduste katusorganisatsioonid.

”Euroopas räägitakse päris palju palju demokraatia toetamisest, aga meie poolt vastu võetud resolutsiooni mõte on pakkuda konkreetseid abivahendeid. Iga Euroopa Noortefoorumi liikmesühendus võiks leida teatud rahalised vahendid, et luua fond, mis panustab Valgevene noorteorganisatsioonide demokraatia arengusse,” selgitab ENLi välissuhete juht Jaan Urb resolutsiooni mõtet.
 
Resolutsioonis toovad NBCMi noorteorganisatsioonide katused välja, et Valgevenes ei saa need noorteühendused legaalselt eksisteerida, kes ei nõustu riigi seisukohtadega või on opositsioonilistel seisukohtadel.  Neil ühendustel ei ole võimalik ka riigilt toetusrahasid taotleda. NBCMi liikmed peavad fondi loomist oluliseks, et aidata Valgevene noorteühendustel ellu jääda ja areneda.

Lisaks võttis Euroopa Noortefoorum vastu ka NBCMi poolt pakutud teise resolutsiooni, mis keskendub noorsoo valdkonna olukorrale praeguses kriisiolukorras ning tähtsustas ühiskonnamudeli jätkusuutlikkuse tagamiseks tööd noortega.