teisipäev, 15. mai 2007

Vanapaberi kogumine päästis üle 300 puu

10.-12. maini Rahvaliidu Noorte algatatud vanapaberi kogumise võistlusel „Vanapaber ei ole praht!“ koguti Pärnus ja Pärnumaal 22 658 kg vanapaberit, millega päästeti 324 puud.
Kampaania Pärnumaa koordinaatori, keskkonnateadust õppiva Jaan Urbi sõnade kohaselt on kampaania eesmärk panna inimesi mõtlema, kui palju nad prahti tekitavad ja kuidas saaks oma igapäevaelu elada nii, et loodusvarasid ei raisataks mõttetult.
Hinnanguliselt tekib Eestis 38 000 tonni jääkpaberit aastas, millest 27 000 tonni viiakse muu prahi hulgas prügimäele. Kui arvestada, et 70 kg vanapaberit jätaks ühe puu kasvama, tähendab prügimäele viidav kogus 383 715 puud ehk rahasse ümberarvutatuna 270 miljonit krooni aastas.
Tulemusega jäi Urb rahule. „Loodame, et lisaks kampaania käigus päästetud 324 puule väheneb mõttetu loodusvarade raiskamine aasta ringi.“
Kampaania raames said avatud kogumispunktidesse vanapaberit tuua kõik kodanikud, kuid toimus ka võistlus, mille võitis Rääma põhikooli võistkond Chetters 4279 kiloga, talle järgnes Spirit (Lõpe põhikool) 4200 ning kolmandana Sign 5 (Koonga põhikool) 2920 kiloga. Võistluse tulemusi saab vaadata Internetist aadressil www.rahvaliit.ee/vanapaber.
Võitja sai auhinnaks kanuumatka, auhindadeks ja eriauhindadeks jagati veel teatripileteid ja T-särke.
Kampaania, mille initsiaatoriks on poliitikahuviliste noorte klubi Rahvaliidu Noored MTÜ, toimus koostöös OÜ Paikrega.
Kampaania sai alguse üle-eelmise aasta Tartu tudengite kevadpäevadel. Sel aastal toimub kampaania veel Tallinnas, Tartus, Viljandis, Haapsalus, Võrus ja Kuressaares.