neljapäev, 16. august 2007

Noorte osalus – mis see on?

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) on käivitanud noorte osaluskampaania „Ütle, kui mõtled”, mille raames on juba toimunud noortele suunatud ettevõtmisi, et tõsta noorte teadlikkust osalusteemadel.

Kampaania osana leidis möödunud pühapäeval Tallinnas Tammsaare pargis aset üritus Noortepäev 2007, mis kandis endas otsest osalussõnumit. Küsitluse teel selgitati välja noorte arvamus tasulise kõrghariduse, rolleriga sõitmisel juhilubade vajalikkuse, välismaale elama kolimise ja palju muu kohta.

Noortepäevale eelnes rahvusvaheline osalusega seotud tahke ja praktilisi väljundeid käsitlev noorteseminar, kus olid koos seitsme riigi noorteliidrid. Kõigepealt püüdsid seminarile kogunenud noored mõistet „noorte osalus” enese jaoks lahti mõtestada, kuivõrd ametlikes dokumentides kirjapandu loob üksnes raamistiku ega seleta täpsemalt, mil moel noored kusagil osaleda saavad.

Noorte osalus – mis see on?

Eesti Noorsootöö Strateegia kohaselt on see noortele osaluseks otsustusprotsessides mitmekesiste võimaluste loomine ja osalusmotivatsiooni arendamine. Nagu arvata oligi, tekkis noortel endil definitsioone sama palju, kui oli osalejaid; siiski jäi kõlama läbiv idee: noorte osalus on võimalus kaasa rääkida otsustes, mis neid puudutavad. Ja siit algasidki erinevused riikide vahel! Parimaks näiteks võis pidada Saksamaad, kus noorte küsimus on küllaltki detailselt seadustesse kirja pandud ning noored võivad otsustusprotsessides osaleda juba lasteaias – koos otsustatakse, milliseid mänguasju osta, kuhu ekskursioonile minna. Kõik see loob hea aluse mõistmaks ühiskonnas aset leidvaid sündmusi varasest lapseeast peale. Samas on teised Ida-Euroopa riigid Eestiga noorte osalust puudutavates küsimustes samal noori väga vähe kaasaval tasemel, ka on näiteks katuseorganisatsioonide kitsaskohad võrreldavad.

Eesti võrdlusel üldise rahvusvahelise fooniga tuleb järeldada, et korraldatav osaluskampaania on täpselt õiges kohas. Nimelt on teadlikul noorel (loe: mõnes noorteorganisatsioonis tegutseval noorel) küllaltki suured võimalused kaasa rääkimiseks praktiliselt otsuste tegemise kõikidel tasanditel, küll aga ei tea oma võimalustest niinimetatud tavanoored, lisaks on ka seadusandlikul tasandil puudujääke, mille kõrvaldamiseks tuleb veel vaeva näha. Seminari raames korraldatud tänavaküsitluse raames selguski, et paljud noored ei teadvusta endale veel osaluse võimalikkust ega vajalikkust. Ma ei peagi siinkohal silmas kõikide noorte kuulumist noorteorganisatsiooni, vaid pigem huvitumist ühiskonnas toimuvast ja enesele mitmesuguste osalusvõimaluste teadvustamist.

Osalus algab kodukoha omavalitsusest

Hea on muidugi see, et üldiselt on võetud suund nii maakondlike kui ka kohalike omavalitsuste noorte osaluskogude loomisele. Maakondlikud noortekogud on ametlike dokumentidega sätestatud noortekogud, kohalike omavalitsuste juures toimivad noortevolikogud, heaks näiteks on siinkohal kindlasti Pärnu ja Viljandi. Paraku ei teadvusta paljud noored enda rolli erinevates otsustuskogudes (kaasa arvatud nende otsustuskogude rolli kogukonnas) vajalikul määral ning vanem generatsioon on harjunud ilma noorteta otsuseid langetama. ENLi poolt ellu kutsutud Osaluskampaania üheks eesmärgiks ongi teadvustada noorte osaluse vajalikkust ja koguda ka erinevaid arvamusi, kuidas oleks kõige parem seatud sihte saavutada.

Üldiselt ongi hea meel tõdeda, et Eesti noortel on väärtushinnangud paigas, tööd tuleb noortel ja noorteorganisatsioonidel teha teavitamise ja kaasamise osas, samuti seadusandluses. Ka haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles Noortepäeva avakõnes, et toetab noortele igakülgsete võimaluste loomist, rääkimaks kaasa neid puudutavates otsustes.

Seetõttu kutsungi siinkohal kõiki noori mõtlema, mil moel nemad osaleda saaksid ja seda ka välja ütlema. Osale – ütle, kui mõtled!

Rohkem infot osaluskampaania kohta: osale.enl.ee