kolmapäev, 31. jaanuar 2007

Jälle päevad. Talvepäevad!

Pärnus on kohe-kohe lahti minemas juba üheksandat korda toimuvad tudengite talvepäevad. Ilmselgelt on tegemist traditsiooniga, mis pakub südatalvel kolmeks päevaks tegevust nii tudengitele kui teistele noortele. Aga kuidas ja mispärast üldse midagi sellist korraldada?
Arvatavasti tuleb selletaoliste ürituste juuri otsida päris kaugest minevikust, üliõpilasorganisatsioonidest, ühendustest. Ka korporatsioonid on mänginud suurt rolli tudengite igapäevaelu rikastamisel. Õige hoo said suuremad avalikud üritused sisse aga siis, kui tekkisid tudengiesindused, aktiivgrupid.
Ajaga kujunenud traditsioon
Pärnu pole selles suhtes mingi erand, pigem ollakse malli võtnud Tallinna ja eeskätt Tartu tudengiüritustest. Siiski on iga ettevõtmine omanäoline, huvitav ja loomulikult pakub igakülgset meelelahutust.
Tudengipäevade eripäraks Pärnus on nende korraldamine talvel. Tavaliselt on kõige rohkem tudengeid seostatud väikese õlle, hea seltskonna ja murumängudega, võimaluse selleks on andnud nii Tallinna tudengite sügispäevad kui Tartu tudengite kevadpäevad. Pärnul on aga sootuks raskem pähkel pureda: mõelda välja midagi sellist, mis noored tegevuses hoiaks, kuid seda kõige külmemal aastaajal.
Aeg näitab, et sellega on kenasti hakkama saadud, enamgi veel. Iga aastaga on üritused üha rohkem osalejaid ahvatlenud, välja on kujunenud traditsioonid, mida otseselt Pärnuga seostada.
Kõik see sai alguse aastal 1999, kui tekkis idee korraldada midagi, mis näitaks linnarahvale ja miks mitte kogu Eestile, kui vahva on tudengielu Pärnus. Esimeseks julgeks eestvedajaks sai toona Heli Müristaja koos Pärnu kolledži aktiivsemate üliõpilastega. Tähelepanuväärne on asjaolu, et just talvepäevadest kasvas välja Pärnu kolledži üliõpilaste esinduskogu.
Esimesed talvepäevad üllatasid külma ilmaga, puhkpillimängijatel külmusid suud pillide külge kinni, nii et mängimiseks tuli otsida varjualune. Üleüldse võtsid korraldajad endale suure riski, sest millegi uue juurutamine on raske. Pealegi õppis kolledži päevases õppes ainult sadakond üliõpilast.
Alati uued tegijad
Siiski kogus ettevõtmine aasta-aastalt tuure ning mõni aasta tagasi osales avapeol juba 500 inimest. Siinkohal on paslik öelda, et Pärnu tudengite talvepäevad pole jäänud pelgalt kitsa ringkonna meelelahutuseks, vaid on kujunenud tõmbenumbriks üliõpilastele üle Eesti, samuti on üritustele alati oodatud kõik noored.
Märkimisväärne on asjaolu, et igal aastal on tegijate punt suures osas uus, kuigi vanadelt saadakse alati kasulikke näpunäiteid, seda eriti osas, mida kindlasti teha ei tohi. Igal aastal on aga leidunud grupp tublisid tudengeid, kes on nõus suure osa oma vabast ajast kulutama ürituste väljamõtlemiseks, korraldamiseks, projektide kirjutamiseks. Aastast aastasse on kvaliteet paranenud.
Hea on näha, kuidas suudetakse ja tahetakse traditsioone väärtustada (peaaegu legendaarseks on kujunenud pubibuss, kabaree). Sel aastal loodame märgi maha saada autode jäärajasõidu ning rannajalgpalliga – ikkagi suvepealinn ju!
Täpsem kava ilmub lehes nädala pärast, praegu tasuks aga kõigil, kes end vähegi nooruslikuna tunnevad, veebruari teine nädalvahetus tantsu, tralli ja talvemöllu jaoks reserveerida.