laupäev, 13. mai 2006

Rahvaliidu noorte aktsioon oli edukas

Eile hommikuks oli Pärnus Rahvaliidu noorte korraldatud vanapaberi kogumise aktsiooni käigus antud ära 19 633 kilogrammi vanapaberit.
Paberikogumise üks korraldajaid, Pärnu linnavolikogu liige ja Rahvaliidu noorte juhatuse esimees Jaan Urb ütles Pärnu Postimehele, et kogu Eestis oli kolmepäevase aktsiooni eesmärgiks seatud saja tonni makulatuuri kogumine.
Eile hommikuks oli plaanitud kogus juba nelja tonniga ületatud, kusjuures Pärnu panuseks oli esialgu kavandatud 15 tonni vanapaberit. Seega enne paberikogumise kolmepäevaku viimase päeva algust olid tulemused ületanud kõik ootused-lootused.
Urb ütles, et kaaluliselt toodi kõige rohkem raamatuid ja ajakirju, palju oli veneaegseid õpikuid ning plakateid. Tubli tulemuse saavutas Koonga põhikool, mille õpilaste kaks võistkonda tõi neli tonni makulatuuri 50kohalise koolibussiga, mis oli kolmveerandi osas vanapaberit täis laaditud.
Noorte rahvaliitlaste partner kogumisaktsioonis on AS Ragn-Sells ning Urbi andmetel töödeldakse pool ära antud vanapaberist Eestis kasutamiseks.
Vanapaberi kogumise kampaaniaga juhitakse tähelepanu asjaolule, et Eestis kasutatakse vanapaberit paberi tootmiseks Põhjamaadega võrreldes oluliselt vähem.
Jaan Urb kirjutas sel nädalal Pärnu Postimehes, et 38 000 tonnist Eestis tekkivatest paberijäätmetest viiakse 27 000 tonni südamerahus prügimäele. Kui arvestada, et 70 kilo vanapaberit kuluks ühe puu kasvama jätmiseks, viiakse Eestis prügimäele aastas 385 715 puud.
Vanapaberi kogumise aktsiooni lõplikud tulemused edastatakse meediale täna hommikul. Rahvaliidu noored aga hakkavad pidama plaane, kuidas hiilgavalt õnnestunud aktsiooni edaspidi veelgi laiendada.